top of page

Нарцисът и Океанът

Никой от нас не е само Нарцис или само Океан (насилник/жертва). Това не са фиксирани идентичности, по-скоро роли, които играем във връзките си, базирани на детски механизми за оцеляване.


Нарцисът напомня за неработеща/ранена мъжка енергия при свързване с другите, а Океанът неработеща/ранена женска енергия.

Както знаем ние носим и двете енергии в себе си и с различните хора се свързваме видимо с едната или другата, повече или по-малко. Това се наблюдава и в Астрологичната ни карта - ☉ и ♂, ☾ и ♀, в 3-то и 4-то измерение на съзнание.


Сърцераздирателната истина е, че никой от нас досега на планетата, не е получавал безусловна Любов и подкрепа като малък, за да расте уверен творец на реалността си. И се е наложило да се адаптираме според ситуацията. Това се нарича разделение.


В 3-то измерение на съзнанието, в което живяхме, е обърната реалност на действителната във Вселената, а именно връзката ни с Източника/Бог/Цялото/Вселената, където безусловната Любов е естествено състояние на съществуване.


Изкривяването на огледалото в 3Д идва от факта, че се захранваме един от друг и най-базовите модели на поведение за свързване в суров вариант се явяват Нарциса и Океана.

Неслучайно във връзките между Души Близнаци, именно тези модели се отработват най-видимо и крайно.


Кой е Нарцисът? Той е обаятелен, ослепителен, уверен и силно манипулативен в умението си да получава внимание и Любов. Често сменя настроение и не влиза в дълбочина в отношения. Във връзка с Нарцис се усещаме непрекъснато унижавани. Даваме, даваме, а винаги е недостатъчно да ги направи щастливи, за повече от пет минути. Те не ни почитат както ние тях, което допринася за нашето ниско самочувствие, напомняйки ни детството. Те не признават чувствата и емоциите ни, даже често ни оставят по-объркани в дадена ситуация от преди. Съответно във връзка с тях се чувстваме крайно несигурни и нестабилни.


Океанът от своя страна търпеливо изчаква да прецени настроението на другите и се наглася спрямо него, за да заслужи внимание и Любов. Връзката с Океана се усеща куха, защото видимо той се старае да угоди на всички нива и ние започваме да се съмняваме изобщо в неговите мотиви. Губим вяра в тяхната автентичност и уважение към тяхната индивидуалност. Честата смяна на настроения и емоционална несигурност в Океана, изморява останалите. Започваме да се чудим дали изобщо познаваме човека, който обичаме, но някак никога не успяваме да го опознаем. Океанът оставя усещането за самота, което отново връща в детството ни.


Нарцисът е обърнат изцяло към себе си, а трябва да се отвори за другите.


Океанът е обърнат към другите, а трябва да открие себе си.


Тук говорим за абсолютно класически модели на поведение, които сме наблюдавали в семействата си, в работата си, сред приятелите си.


В новите енергийни планетарни времена, в които живеем, ако искаме да сме в романтична връзка, се налага да изчистим тези модели в себе си.


Неслучайно говорим за работа със сянката, вътрешното дете, всякакви практики и тн. Защото пристъпвайки бавно, но сигурно в 5-тото измерение на съзнание, ние не можем да общуваме на базата насилник/жертва. Ние ставаме независими единици, свързвайки се на базата на творение, не оцеляване.


За целта Нарцисът трябва предаде Егото си, да отвори Сърцето си и да направи място за Истината. Хубаво е да култивира дълбоко състрадание и да бъде ясен в нуждите и очакванията си.


Океанът трябва да се научи да говори Истината, като упражнява вяра в себе си, без да се отклонява от собствената си истина за преживяното. Трябва да изгради любящи, здрави граници и да остава сам винаги, когато има нужда. И да развие дълбока Любов към себе си.


Тъй като повтарям, ние носим и двата модела, въпреки че си мислим, че сме повече единя от другия. Тези модели чисто и просто са израз на едно и също в дуалистичната реалност на Земята.


Отново говорим за вътрешно единение. Отново говорим за здравословно равновесие между мъжката и женската енергия. Като единственият път се намира в пряка връзка с вътрешния ни свят. (Медитирайте повече :)


Предстоят истински вълнуващи времена, в които ще станем свидетели на хармонични дълбоко любящи човешки взаимоотношения, в които никой няма да прожектира различни варианти на Егото си.


За целта, драги, да се обърнем към себе си и да поразчистим илюзията за липсва на безусловна Любов вътре във всеки от нас.


Румяна Величкова





bottom of page